Het Brandweermuseum bevat een ruime collectie aan brandweermaterieel dat in de vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. In Borculo, het Berkelstadje gelegen in de Achterhoek, vindt u één van de twee grootste brandweermusea in Nederland.

Ontdek het Brandweermuseum

Het museum herbergt een unieke verzameling van brandweerwagens, voorwerpen, foto’s en andere attributen. Tijdens het bezoek aan het museum krijgt u een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig.

In het Brandweermuseum ziet u o.a.: leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen, een fraaie stoomspuit en diverse pompen aangedreven door benzine- of dieselmotoren. Daarnaast bevat de collectie kleine en grote uitrustingsstukken die nodig waren om een brand te kunnen bestrijden.

De verzameling brandweerwagens bevat o.a. ladderwagens en manschappenwagens, waaronder een grote Mercedes uit de jaren dertig. De pronkstukken van het museum zijn de Ahrens Fox uit 1927 en een Seagrave uit 1917. Beide auto’s zijn door vrijwilligers rijklaar gemaakt

De huidige collectie is verkregen door vele spontane giften en bruikleningen, van zowel particulieren als brandweerkorpsen uit het gehele land. Ook van buiten de landsgrenzen zijn attributen tentoongesteld. Mocht u iets bezitten, dat volgens u in dit museum thuishoort, laat het ons dan weten. Wij zijn geïnteresseerd in alle attributen, voertuigen, pompen, uitruk- uitgaanstenues, helmen, beschermingsmiddelen etc, d.w.z. alles wat met de brandbestrijding te maken heeft gehad, vanaf het allereerste begin van de brandbestrijding tot ca 1980.

Voor de kinderen is er een leuke puzzelroute door het museum. Natuurlijk ook leuk voor kinderfeestjes. Voor de jarige is er een presentje. Kijk voor meer opties op de pagina arrangementen.

Bekijk handige bezoekersinformatie voor een bezoek aan het Brandweermuseum in Borculo

Stormrampenmuseum

Het stormrampen museum is medio 2023 ontmanteld. Dit komt in 2025 in een vernieuwde vorm terug. Het is dan 100 jaar geleden dat deze ramp plaats gevonden heeft.

De “cycloon” van Borculo. Op 10 augustus 1925 werd het Gelderse Borculo en omgeving getroffen door een cycloon. Er vielen drie doden en vele gewonden. De ravage was enorm. De laatste overlevenden kunnen nog altijd met schrik vertellen over de zwartste dag uit de geschiedenis van Borculo. Vrijwel geen huis heeft de storm ongeschonden doorstaan, en zelfs hele gebouwen zijn compleet ingestort.

De burgemeester sloeg de volgende dag alarm in Den Haag met de volgende bewoordingen:
“Mijn gemeente Borculo werd gisteravond circa 7 uur grotendeels vernietigd. Bijna alle woningen en kerken zijn dermate verwoest dat van bewoning of gebruik geen sprake meer kan zijn. De straten zijn onbegaanbaar wegens puin en omvergeworpen bomen”.

Twee jaar later trok er opnieuw een windhoos over de Achterhoek, langs de lijn Lichtenvoorde-Tubbergen. Hierbij vielen tien doden. Op 1 juni 1927 werden Beltrum/Neede hierdoor getroffen.

In het stormrampenmuseum vindt u foto’s, artikelen en voorwerpen die herinneren aan de stormrampen. Zij geven u een duidelijk beeld van de toen aangerichte ravage.