Ontdek het Brandweermuseum

Het Brandweermuseum bevat een ruime collectie aan brandweermaterieel dat in de vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. In Borculo, het Berkelstadje gelegen in de Achterhoek, vindt u één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling van brandweerwagens, voorwerpen, foto’s en andere attributen. Tijdens het bezoek aan het museum krijgt u een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig.

In het Brandweermuseum ziet u o.a.: leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen, een fraaie stoomspuit en diverse pompen aangedreven door benzine- of dieselmotoren. Daarnaast bevat de collectie kleine en grote uitrustingsstukken die nodig waren om een brand te kunnen bestrijden.

De verzameling brandweerwagens bevat o.a. ladderwagens en manschappenwagens, waaronder een grote Mercedes uit de jaren dertig. De pronkstukken van het museum zijn de Ahrens Fox uit 1927 en een Seagrave uit 1917. Beide auto’s zijn door vrijwilligers rijklaar gemaakt

De huidige collectie is verkregen door vele spontane giften en bruikleningen, van zowel particulieren als brandweerkorpsen uit het gehele land. Ook van buiten de landsgrenzen zijn attributen tentoongesteld. Mocht u iets bezitten, dat volgens u in dit museum thuishoort, laat het ons dan weten. Wij zijn geïnteresseerd in alle attributen, voertuigen, pompen, uitruk- uitgaanstenues, helmen, beschermingsmiddelen etc, d.w.z. alles wat met de brandbestrijding te maken heeft gehad, vanaf het allereerste begin van de brandbestrijding tot ca 1980.

Voor de kinderen is er een leuke puzzelroute door het museum. Natuurlijk ook leuk voor kinderfeestjes. Voor de jarige is er een presentje. Kijk voor meer opties op de pagina arrangementen.

Stormrampenmuseum

De “cycloon” van Borculo. Op 10 augustus 1925 werd het Gelderse Borculo en