In 1956 vond men op een zolder in Borculo enkele handpompen. Deze waren daar tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen.

Het toen ontstane enthousiasme onder de leden van de vrijwillige brandweer heeft er voor gezorgd dat Borculo nu een dergelijk prachtig museum bezit.

Historie van het Brandweermuseum

Enthousiaste leden van de Vrijwillige Brandweer begonnen in 1956/1957 met het museum in de voormalige brandweerkazerne aan de Korte Wal (v/h het Spuythuis, tegenwoordig pottenbakkerij annex galerie). De grote deuren werden vervangen door grote ruiten, zodat men het idee kreeg van een etalage. Via een pand aan de Burgemeester Bloemersstraat is het museum in 1975 verhuisd naar het huidige pand aan de Hofstraat.

Dit pand, voormalige school (de Hofschool), kon na een grondige verbouwing, welke geheel door de leden van de Vrijwillige Brandweer in hun vrije tijd werd uitgevoerd, worden betrokken en ingericht als museum.

Men is begonnen met ca. 50 spuiten, gerestaureerd door de leden zelf. Thans bezit het museum zo’n 50 grote en kleine brandweerwagens en attributen, een uitgebreide collectie helmen en een grote verzameling miniaturen.

Het museum draait zonder subsidie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden wordt voor vrijwel alle werkzaamheden een beroep gedaan op vrijwilligers.

Het museum is gesticht door leden van de Vrijwillige Brandweer Borculo en wordt thans geëxploiteerd door de Stichting Brandweermuseum Borculo.

Veertig jaar bestaan van het museum

Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Stichting Brandweermuseum Borculo en het 25-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden Brandweermuseum Borculo in 2010 werd op zondag 3 oktober 2010 een Ahrens-Fox treffen georganiseerd. De toen nog 4 op eigen kracht lopende Ahrens-Foxen, die in de vorige eeuw bij de Rotterdamse brandweer in dienst waren, waren bij een stralende najaarszon in Borculo aanwezig om oog en oor te laten genieten.

Tijdens deze dag zijn er door de professionele amateurfilmer wijlen de heer Henk Pasman twee prachtige video-films gemaakt van dit mooie treffen van de vier Ahrens-Fox(en).

Bekijk deze video’s via de volgende links.

Ahrens-Fox treffen 1
Ahrens-Fox treffen 2