J.& H.W. v.d. PLOEG APELDOORN LEEUWARDEN GROUW

ARCHIEF

Twee interessante archieven (gedeelte) die in bezit zijn van het museum.

Ten eerste een gedeelte van het archief van brandspuitenfabriek “van der Ploeg” uit Apeldoorn, voorheen gevestigd in Grouw. In 1913 kwam het bedrijf naar Apeldoorn en in 1948 gestopt met de productie. Het archief bestaat uit folders van voertuigen en overzichten van inventarislijsten van geleverde voertuigen en vermelding pompcapaciteit , motornummer, nummer van de spuit en inventaris van het materiaal.
Het gaat om meer dan 170 inventarisnummers. De leveringen hebben plaatsgevonden in periode 1920-1930. In zowel Nederland en daarbuiten. Vermoedelijk zijn dit de enige documenten wat is overgebleven van archief.
Tevens heeft onze archivaris geprobeerd om via diversie archiefdiensten in Nederland aanvullende documenten te krijgen over leveringen van motorspuiten aan diverse gemeentes in Nederland. Dit geef dan een completer plaatje van de levering.

Het archief is inmiddels gedigitaliseerd.

Onderstaand  de offerte van  N.V. MACHINE FABRIEK J.& H.W. v.d. PLOEG  APELDOORN aan de Gemeente-Brandweer Winterswijk. (BRON ECAL Sara 0296 inv. 175)

“Leveringsbonnen” Fa. J.& H.W. VAN DER PLOEG (toen nog) Grouw-Leeuwarden. Voor de gemeente Leeuwarden. Verzonden 26 november 1920.

GEBR. KRONENBURG CULEMBORG – HEDEL N.V.

Ten tweede een gedeelte van het archief van “Kronenburg Hedel”. Het bedrijf is in 1950 begonnen vanuit Culemborg en later verhuisd naar Hedel.
Het archief bestaat uit honderden werktekeningen van voertuigen, geleverd over de gehele wereld,  werktekeningen van pompen en onderdelen daarvan.  Periode 1960-1967. De tekeningen zijn in de vorm van dia’s. Een groot gedeelte is inmiddels gedigitaliseerd. Wij hebben inmiddels ook een aantal foto,s (eigen archief) van geleverde voertuigen en aanschaf documenten, kunnen achterhalen via archiefdiensten.

Brandspuiten overig

Aanschaf Stoomspuit door de gemeente Borculo in 1892

Levering brandspuit aan de stad Terborg in 1763. De stukken komen uit het archief van Erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers. De transcriptie is gedaan door onze archivaris.

Dumpvoertuig uit de 2e wereldoorlog. Dit voertuig was in gebruik bij het korps Zelhem van 1951 tot 1967. Opbouw was van Harmsen-Herwers-Ajax. De foto is uit de collectie H.A.G. Boerman

Korps Vorden

foto : Gerrit Lagewerf
documenten Bron: ECAL Sara 1244 inv. nr. 40-1