Welkom in ons virtueel museum. Kijk gerust even om u heen, of beter gezegd: kijk eens even rond. Zoals u weet was het museum vroeger een school, namelijk: de Hofschool. Als u boven bent komt misschien de herinnering terug, hoe u en vele anderen de trap op en af gingen.

Brandweermuseum virtueel

De klaslokalen zijn zoveel mogelijk intact gehouden. Wanneer u beneden bent en aankomt in lokaal 5 (twee lokalen) en aan het eind naar links gaat komt u in de gymzaal. Lokaal 6 is aangebouwd, dit is het gedeelte dat vroeger het schoolplein was.

De brandbestrijding vanaf het begin is te zien op de eerste verdieping, de route met de geschiedenis tot de jaren 70 vorige eeuw gaat door tot op de begane grond. Ook vindt u in het gebouw schilderijen van ons Koningshuis.

Nieuwsgierig geworden? Wij heten u hartelijk welkom aan de Hofstraat in Borculo.

Expositie ruimte 1

Door de schuifdeur komt u in de voorruimte van ons museum. Hier staan diverse typen spuiten zoals handspuiten, een stoomspuit en door benzinemotoren aangedreven spuiten. De grote wielen waren nodig om voldoende kracht te ontwikkelen om de pompen in beweging te zetten. De kleine handspuit is een huisspuit geweest van kasteel Hackfort bij Vorden. De stoomspuit stamt uit 1905. Onder de ketel in het spuithuis lagen altijd houtskool of briketten te smeulen. Tijdens het uitrukken werd de ketel opgestookt, zodat er stoom vrij kwam om de pomp aan te drijven.

Expositie ruimte 2 (lokaal 1)

In de vitrine rechts ziet u o.a. een serie penningen. Deze penningen dienden zowel voor prestatie als presentatie. Elke spuitgast had vroeger een penning. Bij het uitrukken ging de penning in de penningbus en de brandmeester maakte later uit of men in aanmerking kwam voor een extra duit.

In de vitrine vind u een ets gemaakt door de uitvinder van de slangenspuit: Jan van der Heyden. Na het zien hiervan zullen voor u veel brandweeronderdelen duidelijker worden. De boot die de leren brandweeremmers aanvoert, de menselijke keten die met de emmers de spuiten vult, enz. In deze ruimte zie u zo’n oude spuit met stortzak 1680.

De rekening van het brandweerkorps uit Harlingen geeft ons een idee van de dorst van de gemiddelde brandweerman. Op de avond dat men over de aankoop van een nieuwe brandspuit moest beslissen (kosten fl. 484,–) maakte men fl. 122,70 op.

Men kende destijds geen rangonderscheidingen; de bevelvoerders droegen een zogenaamde commandeursstok, die men ook gebruikte om nieuwsgierigen op afstand te houden en om luie pompers aan te porren.

Expositie ruimte 3 (lokaal 2)

In dit lokaal ziet u o.a. een door een paard getrokken handpomp die tot 1936 dienst deed in Borculo.

De koperen windketel zorgde voor een ononderbroken straal. Het paard dat u ziet werd in 1980 aangekocht om het compleet te maken. Het tuig werd ons geschonken door een landbouwer.

De pomp uit Harlingen (1810) is gedeeltelijk opklapbaar zodat men hem in scheepsruimen kan laten zakken. De perscilinders zijn van zwaar koper vanwege het gebruik van zout water.

Bij de tentoongestelde straatverlichting ziet u o.a. een lantaarn uit Borculo, een kaarsenlamp en de pekkrans (1400-1500), zeer brandgevaarlijk. Later kwamen de olie en petroleumlampen.

Expositie ruimte 4 (lokaal 3)

Dit lokaal is ingericht met brandweerkleding o.a. met een schenking van de Feuerwehr Rattenburg uit Oostenrijk.

Verder ziet u een handpomp (1896) uit Grösten (voormalig Oost Duitsland) en vuurzwepen, deze werden en worden gebruikt om het vuur uit te slaan. De katrollen werden gebruikt om de slangen op te trekken om te laten drogen.

Laat u in deze ruimte verder verrassen door de sierlijke wagens die hier staan.

Expositie ruimte 5 (lokaal 4)

Hier ziet u een collectie aanhangspuiten en o.a. een slangenwasmachine. Ook ziet u hier een groot aanbod van handblussers in allerlei uitvoeringen.

In de stand (achterin rechts)over de Bescherming Bevolking (B.B.) is veel materiaal te zien dat bij deze dienst gebruikt werd (achterin rechts). Bij opheffing van deze dienst zijn haar taken overgedragen aan de brandweerkorpsen.

Begane grond Expositie ruimte 6 (Lokaal 5)

In deze ruimte ziet u bij binnenkomst aan de rechterzijde 2 vitrines, met een collectie helmen vanuit de hele wereld. Deze helmen zijn ons geschonken door de Vereniging Vrienden van het Brandweermuseum Borculo. Rechts ziet u o.a. een motorspuit ( T Ford 1926) uit Ede, welke voor luchtbanden, en achter massieve banden heeft, zodat 8 brandweerlieden extra mee konden uitrukken. Voordat u bij de Ford aan de achterwand bent komt u o.a. de Studebaker tegen. De Studebaker van 1937 uit Haren (Gr.) met afrolbare haspel is een manschappenwagen met een heel aparte vormgeving. De Ford bij de achterwand is een brandweerauto uit Schelluinen. Voor deze wagen ziet u aan uw rechterzijde de brandweerwagen van Texel (1940) een z.g. “Bellewagen” in combinatie met een Engelse Dennispomp, die veel in ons land zijn gebruikt. Uit archief gegevens blijkt dat Borculo ook een z.g. “Bellewagen” heeft gehad.

Expositie ruimte 6 deel 2 (lokaal 5)

Exporuimte 6 (lokaal 5) vervolg.

Hier vindt u de hogedrukspuit uit Geldrop (1944): een militaire spuit waarmee men al rijdend kon spuiten. Ook staat hier de ladderwagen van de Aluminium fabriek Delfzijl. Verder vindt u hier diverse attributen.

Expositie ruimte 7 (lokaal 6)

Hier valt direct op de wagen welke dienst heeft gedaan op de kerncentrale Petten: de witte Chevrolet. Verder naar links staat de A Ford van Hazemeijer Hengelo. Links ziet u de eerste van 3 pronkstukken namelijk: de Seagrave, links om de hoek de twee andere: de Ahrens Fox en de Mercedes. Voor u ziet u de wagens waar wij rondritten mee verzorgen.