Bezoek aan het Brandweermuseum te Borculo

Op zaterdag 12 mei 2018 zijn wij met een groep van 8 mannen in het Brandweermuseum te Borculo geweest. Wij zijn allen lid van de bromfiets oldtimerclub “De Reutel” uit het Drentse Dalen. Voor het derde jaar op rij, steeds in een iets andere samenstelling, waren we met een 2-daagse tocht op onze brommers in Eibergen beland. Hier hebben we overnacht in een Bed & Breakfast. Aangezien we de tweede dag ook zo’n 180 km moesten rijden om weer thuis te komen, moesten we vroeg op. Speciaal voor ons ging het museum al om 8.30 uur open, dus anderhalf uur eerder dan normaal! We waren er om 8.15 uur en de deur was al open en werden hartelijk begroet. Het gebouw was een voormalige lagere school midden in het centrum. Nadat er betaald was kon de rondleiding beginnen. We begonnen op de eerste verdieping bij het ontstaan van de brandweer en de allereerste middelen die toentertijd gebruikt werden. Elke andere ruimte volgde qua tijdslijn de vorige op. Alle denkbare attributen waren er te zien. En zo gingen we het grote gebouw door. Op de benedenverdieping stonden de brandweerwagens opgesteld. De ene nog mooier dan de andere en alle met een eigen verhaal. Sommige van deze auto’s worden nog regelmatig gebruikt voor shows, oldtimerdagen etc, maar ook voor rondritten in de buurt. Ook was er een kleine ruimte met alleen maar miniatuurwagens, honderden! Als laatst hebben we nog het stormrampenmuseum bezocht, dit zit in hetzelfde gebouw. Hier waren vele foto’s te zien van de “cycloon” van Borculo die deze plaats heeft getroffen in 1925 en een windhoos in 1927 die over Beltrum en Neede raasde.

Wij vonden het allemaal erg interessant en waren onder de indruk dat er zoveel over de brandweer te zien en te vertellen was. Dit is zeker de moeite van het bezoeken waard. Wat zeker ook vermeld moet worden: Alles wordt door vrijwilligers gerund!

Onze groep bestond uit: Hilco ten Cate (Zündapp), Gerrie Koster (Zündapp), Jan mulder (Suzuki), Bé Mulder (Zündapp), Tonny Nijzink (Zündapp), Hendrikus Woelders (Kreidler), Henk Verwer (Kreidler) en Dick Vording (Kreidler).

Met vriendelijke groet, “De 8 Reutelaars”