Tijdens de gebruikelijke eindejaarsbijeenkomst van bestuur en vrijwilligers van het brandweermuseum op 12 december jl. werd door de voorzitter van het museum, dhr. Herman Kistemaker, aandacht besteed aan het feit, dat ik het afgelopen jaar de 250e rondleiding in het brandweermuseum heb verzorgd. Van de attentie, die mij door Herman werd aangeboden naar aanleiding van het jubileum als gids, verwacht ik de komende feestdagen volop te genieten.

Mijn 250e rondleiding was op donderdag 10 augustus 2017. Samen met collega-gids Koos Scherjon hebben we toen de gepensioneerden van de brandweer van het Duitse Steinfurt/Borghorst met hun dames (ruim 30 personen) rondgeleid. Een bijzondere en zeer geanimeerde rondleiding. Bijzonder omdat de rondleiding in het Duits is en verder omdat je te maken hebt met gepensioneerde vakmensen. Dus oppassen wat je vertelt. Geanimeerd omdat de overeenkomsten en verschillen met de Duitse Feuerwehr uitvoerig aan de orde kwamen.

Toen ik mij begin 2004 bij de toenmalige voorzitter van het museumbestuur, dhr. Wolter Tijdink, melde als vrijwilliger voor het museum met de bedoeling te gaan sleutelen, adviseerde hij mij het rondleiden op te pakken. Hij had denk ik van iemand gehoord, dat ik in mijn jongensjaren al een paar keer met succes een bromfiets volledig had gedemonteerd maar nooit kans had gezien van de berg onderdelen weer iets te maken waar je mee kon rijden. Overigens er dreigde toen ook op korte termijn een tekort aan gidsen in het museum. Na een korte autodidactisch opleiding en het een keer meelopen met de aanwezige gidsen verzorgde ik op zaterdag 24 april 2004 mijn 1e rondleiding. Het ging toen om een groep van 16 personen uit Lievelde.

Achteraf moet ik zeggen, dat Wolter, waardoor dan ook, gelijk had. Van de vrijwilligerstaken hou ik me het liefst bezig met rondleiden. Je krijgt dan met heel veel verschillende mensen te maken. Met allerlei groepen ook. Met families, scholen, brandweerkorpsen, vriendenclubs, old-timerclubs, personeelsverenigingen, volksdansgroepen, kegelclubs en ga zo maar door. Door de geografische ligging van ons museum is er ook vaak belangstelling van over de Duitse grens. Je kunt de bezoekers wat vertellen over het museum maar heel vaak hoor je ook weer iets nieuws van hen. Een leuke vraag, die ik eens kreeg was: “Wordt voor het blussen van brand nog vaak stoom gebruikt?” . Van een groep gepensioneerde TET buschauffeurs hoorde ik dat bij hen in de jaren 50 in de kantine een dame uit Borculo werkte met de voornaam “Cyclonia”. Zij was genoemd naar de stormramp die Borculo in 1925 trof. Uiteraard heb ik later uitgezocht wie deze “Cyclonia” uit Borculo was. Ook het museum over de stormramp van Borculo in het brandweermuseum is uniek en bij mij vaak het toetje met slagroom na de rondleiding. Maar of ik het mooi vind is het niet het belangrijkste. Het gaat om de bezoekers. De meeste bezoekers vertrekken met de opmerking dat het museum hun verwachtingen ver heeft overtroffen en dat de rondleiding een grote meerwaarde heeft gehad bij het bezoek.

Aangezien ik aantekening houd van de door mij verzorgde rondleidingen tot slot nog het volgende. Mijn 100e rondleiding was op zaterdag 24 mei 2008 met 23 gepensioneerde leraren uit Wageningen. De 200e rondleiding was op zaterdag 15 september 2012 met een familie Jansen (8 pers). Het hoogste aantal rondleidingen tot op heden had ik in 2007 namelijk 39. In verband met ziekte in 2014 geen rondleidingen en in 2015 slechts 4.

Borculo, december 2017.

Graag uw gids, met vriendelijke groet Jan ten Thije.